Als manueel therapeut behandel ik vaak patiënten met klachten aan de lies, bil, heup en been gewrichten. Dit zijn zeer complexe klachten waarbij het van groot belang is om de oorzaak te achterhalen voordat er een behandelplan kan worden opgesteld. Vaak wordt er eerst gekeken naar factoren als houding en bewegingspatronen, maar ook naar eventuele blessures in het verleden en sportactiviteiten.

Bij klachten aan de lies, bil, heup en been gewrichten kan er sprake zijn van bijvoorbeeld spierverkortingen, peesproblemen, slijtage van gewrichten of bekkeninstabiliteit. Als therapeut zal ik allereerst proberen om de bewegingsbeperkingen op te heffen door middel van mobilisaties en/of manipulaties. Daarnaast zal er veel aandacht geschonken worden aan het verbeteren van de beweeglijkheid en kracht van de omliggende spieren.

Het is van groot belang om tijdig aan de bel te trekken bij klachten aan deze gewrichten, aangezien deze een grote impact kunnen hebben op het dagelijks functioneren en sportactiviteiten. Met de juiste behandeling en begeleiding kunnen we deze klachten vaak succesvol verhelpen of beheersen.